Choć prawdopodobnie istnieje genetyczna predyspozycja do choroby wieńcowej, do tej pory nikt nie odkrył genu czy też zespołu genów odpowiedzialnych za chorobę niedokrwienną serca. Dobrze za to znamy czynniki środowiskowe przyczyniające się do jej rozwoju. Usunięcie ich lub zmniejszenie znacznie przyczynia się do obniżenia zachorowalności i śmiertelności nawet w przypadkach rodzinnych lub genetycznych tendencji do chorób układu krwionośnego.
Za najważniejszy czynnik środowiskowy przyczyniający się do rozwoju choroby wieńcowej i miażdżycy uważa się palenie papierosów. Ryzyko zachorowania jest u palących mężczyzn co najmniej dwukrotnie większe niż u tych, którzy nie palą. Palacze muszą się także liczyć ze zwiększonym o 70% ryzykiem śmiertelnego ataku serca niż osoby niepalące. Palacze są pięciokrotnie bardziej zagrożeni udarem mózgu. Po każdych dziesięciu papierosach wypalonych dziennie ryzyko wystąpienia objawów choroby niedokrwiennej serca wzrasta o 18% u mężczyzn i aż o 31% u kobiet. Przede wszystkim zaś wzrasta ryzyko wystąpienia zawału serca.
Wysokie stężenie tłuszczów we krwi, zwłaszcza cholesterolu, także zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i miażdżycy. Szczególnie niekorzystne jest wysokie stężenie cholesterolu zawartego w lipoproteidach o małej gęstości (cholesterolu LDL), wysokie stężenie trójglicerydów (powyżej 180 mg%) oraz niskie stężenie cholesterolu zawartego w lipoproteidach o dużej gęstości (cholesterolu HDL). Między wysokim poziomem cholesterolu LDL i niskim poziomem cholesterolu HDL oraz ryzykiem wystąpienia zawału zachodzi liniowa zależność: im wyższy poziom cholesterolu LDL (powyżej 130 mg%) i im niższe stężenie cholesterolu HDL (poniżej 35 mg%), tym wyższe ryzyko zawału. W badaniach epidemiologicznych stwierdzono, że zmniejszenie o 10% całkowitego stężenia cholesterolu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 20%.
Innymi ważnymi czynnikami przyspieszającymi rozwój choroby wieńcowej są nadciśnienie tętnicze, cukrzyca (przyspiesza procesy miażdżycowe i zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej) oraz otyłość brzuszna. Wyższą zachorowalność na chorobę wieńcową mają mężczyźni oraz kobiety po klimakterium. Do czynników ryzyka zalicza się także siedzący tryb życia oraz podwyższone stężenie homocysteiny i kwasu moczowego we krwi. Do rozwoju miażdżycy mogą przyczynić się również długotrwałe lub przewlekłe stany zapalne w organizmie.