RAK GRUCZOŁU KROKOWEGO

Rak gruczołu krokowego (zwany także sterczem lub prostatą) to trzeci po raku płuc i żołądka rak polskich mężczyzn. Występuje u mężczyzn niemalże tak często jak rak piersi u kobiet – około 10% mężczyzn choruje na tę chorobę – lecz w o wiele starszym wieku. Wielokrotnie nie wykazuje objawów i mężczyzna umiera z innego po­wodu, nawet nie wiedząc, że miał nowotwór.

Mężczyźni ze co zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka gru­czołu krokowego to ludzie starsi (ryzyko wzrasta z wiekiem) oraz krewni pierwszego stopnia mężczyzn, których dotknął ten nowotwór. Zaledwie 10% przypadków jest uwarunkowane genetycznie: są to między innymi mutacje genu BRCA1, BRCA2, a także CHEK2.

Badania epidemiologiczne wykazały, że do rozwoju raka gruczołu krokowego może się przyczyniać wysoki poziom kadmu w wodzie pit­nej i że częściej na raka gruczołu krokowego chorują pracownicy prze­mysłu chemicznego, farbiarskiego, stoczniowego, gumowego i drukar­ni oraz mieszkańcy terenów zurbanizowanych. Czynniki dietetyczne to dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, natomiast duże spożycie warzyw, owoców oraz takich składników pokarmowych, jak soja i ryż, może zmniejszać zagrożenie chorobą (teorię tę wysnuto na podstawie niskiego wskaźnika umieralności na raka gruczołu krokowego w Japo­nii i Chinach).

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.