Fenyloketonuria to choroba przemiany materii (choroba metaboliczna). Występuje u jednego na dwadzieścia tysięcy noworodków; nie- leczona, powoduje głębokie upośledzenie umysłowe. Dotyka przede wszystkim Europejczyków rasy białej. Jest to choroba dziedziczona recesywnie: rodzice dziecka chorego na fenyloketonurię są jej nosicielami, ono samo dziedziczy po nich dwie kopie zmienionego genu.
Organizm osoby chorej na fenyloketonurię nie jest zdolny do prawidłowej przemiany aminokwasu fenyloalaniny. Nadmierna ilość fenyloalaniny oraz produktów jej rozkładu we krwi powoduje upośledzenie rozwoju intelektualnego i fizycznego; fenyloalanina jest toksyczna dla mózgu. Jeśli w ciągu pierwszych dni życia wykryje się chorobę i rozpocznie leczenie, rozwój dziecka postępuje normalnie. Test przesiewowy określający poziom fenyloalaniny jest wykonywany u każdego noworodka w Polsce w drugim dniu życia. Nieleczona fenyloketonuria powoduje upośledzenie umysłowe (zazwyczaj głębokie) oraz objawy neurologiczne: drgawki, zwiększone napięcie mięśni i drżenia mięśniowe, a także zaburzenia zachowania. Jedynym sposobem zapobiegania upośledzeniu umysłowemu oraz zmianom neurologicznym jest stosowanie przez całe życie diety wyznaczonej przez lekarza, zawierającej dokładnie obliczone i zmierzone ilości fenyloalaniny.
Zarówno mężczyźni, jak i kobiety z fenyloketonurią mogą mieć zdrowe dzieci, lecz ciąża kobiety chorej na fenyloketonurię wymaga specjalnej opieki. Jeżeli kobieta nie stosuje diety, poziom fenyloalaniny w jej krwi jest podwyższony. Ponieważ fenyloalanina przedostaje się przez łożysko do płodu, powoduje nieodwracalne zmiany w rozwijającym się mózgu dziecka. Każda kobieta chora na fenyloketonurię powinna planować ciążę i wrócić do diety z ograniczoną ilością fenyloalaniny co najmniej na miesiąc (optymalnie na 3 miesiące) przed planowanym poczęciem.