Wiek jest czynnikiem ryzyka zachorowania na choroby Alzheimera, niezależnie od tego, czy dana osoba odziedziczyła mutacje powodujące tę chorobę lub geny do niej predysponujące, czy nie. Być może, normalny proces starzenia przyczynia się w jakiś sposób do rozwoju choroby Alzheimera, lecz sam w sobie na pewno nie powoduje choroby.
Uznaje się, że na postęp choroby Alzheimera ma wpływ wykształcenie: ludzie z niższym wykształceniem częściej chorują i proces chorobowy zachodzi u nich szybciej. Długotrwała aktywność umysłowa bardzo spowalnia przebieg choroby.
Pochodzenie z niższych, biedniejszych warstw społecznych także podwyższa ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera; tutaj przyczyną może być mało wartościowa lub niskokaloryczna dieta lub głodowanie w dzieciństwie albo podczas życia płodowego (są to jednak – jak dotychczas – nieudowodnione teorie). Także pochodzenie z rodziny wielodzietnej zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera z nieznanych powodów, które – być może – mają coś wspólnego z ogólnym stanem zdrowia i wyżywienia.
Osoby palące dwa razy częściej chorują na chorobę Alzheimera niż niepalące. U osób, które odziedziczyły gen apoE4 i które palą papierosy, ryzyko jest większe cztery i pół raza niż u osób bez tej mutacji. Przypuszcza się, że do rozwoju choroby Alzheimera przyczyniają się także urazy mózgu oraz przewlekłe stany zapalne w organizmie.